Rubicon Jeugdzorg Van Participatie naar Eigenaarschap – Marieke Puts, Nicerine Hermice, Jan Giesen, Claudia Simonis, Jurgen Hierck, Moniek van Aarssen

Van Participatie naar Eigenaarschap

De grootste hefboom voor verandering zit in de mensen zelf … als zij zich tenminste (mede-)eigenaar van deze verandering voelen.

Rubicon Jeugdzorg wil meer ruimte voor jeugdigen en minder papier voor medewerkers. Daarnaast wil Rubicon het gebruik van sociale media integreren in het hulpverleningsproces.

Cliëntenparticipatie is mooi maar Rubicon Jeugdzorg wil verder gaan. Daar waar participatie betekent dat jeugdigen betrokken (mogen) zijn bij het hulpverleningsproces, wil Rubicon hen eigenaar laten zijn van hun eigen leven, en daardoor natuurlijk ook van de hulpverlening die zij bij Rubicon ontvangen.

Jeugdigen en hulpverleners moeten zich eigenaar voelen, maar wat houdt dat in, waarin is dat zichtbaar? Een tevreden en gemotiveerde eigenaar neemt verantwoordelijkheid voor zijn bezit, investeert tijd, toont graag aan de buitenwereld wat hij heeft, en is trots. Hij zal met plezier proactief meedoen aan de activiteiten van zijn hulpverleningsproces.

Rubicon Jeugdzorg heeft in samenwerking met BMC de voorbereidingen in gang gezet voor de realisatie van een digitaal portfolio voor al haar cliënten.

Op het symposium zullen medewerkers en cliënten van Rubicon Jeugdzorg laten zien hoe er gewerkt wordt met portfolio’s. Behandelgroep Hoogstraat laat zien hoe er nu al gewerkt wordt met doelgerichte papieren portfolio’s en het JongerenBegeleidingsTeam vult samen met een cliënte ‘live’ een digitaal portfolio.

Meer weten? Klik HIER! voor het hele artikel

.

%d bloggers liken dit: